antwoorden
op je vragen

Wij hebben ze. Antwoorden over hoe het werkt, hoe we je privacy borgen, hoe we verdienen terwijl je winkelt en hoe we inkomsten omzetten in natuurherstel.

nederlands bos

Klopt. Voor jou als consument is Naturefund inderdaad helemaal gratis. Dat kan doordat Naturefund voor onze 1500+ aangesloten winkels niet gratis is. Iedere keer dat jij via Naturefund online winkelt betalen zij ons daarvoor een vergoeding. Marketing mensen noemen deze methodiek ‘affiliate marketing’.

 

Deze vergoeding heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Jij kunt dus bij iedere aankoop gratis iets terug doen voor de natuur. Als je via Naturefund bij onze aangesloten winkels koopt natuurlijk.

Meer dan 1500 winkels zijn al aangesloten. En niet alleen omdat het zo’n lekker gevoel geeft om iets goeds te doen natuurlijk. Want zij willen verkopen. Groeien. En winstgevender worden. Via Naturefund zijn zij gericht zichtbaar in een groeiende community van consumenten die de wereld helpen terwijl ze winkelen.

 

Door deel te nemen aan Naturefund verschaffen winkels zich een voorkeurspositie in deze doelgroep en vallen zij beter op in de zoekresultaten van Google. Onze community koopt uiteraard liever bij winkels die aangesloten zijn.

 

Het gevolg? In marketingtermen: meer traffic, hogere conversie, hogere order value, betere marge. Simpeler gezegd: Je hebt er als bedrijf belang bij om deel te nemen aan Naturefund. Deelnemen is dus win-win-win. Ook met je winkel aansluiten bij Naturefund? Lees hier verder.

Een browser add-on (of browser extensie) is een kleine uitbreiding voor de browser, die je internetervaring verrijkt. Een soort mini-app dus die je toegang geeft tot een extra functie.

 

Om deze functie uit te kunnen voeren heeft een browser add-on rechten nodig om ‘al je gegevens op alle websites te kunnen lezen en wijzigen’. Dat kan best spannend klinken, maar je browser heeft deze rechten zelf ook en in het geval van Naturefund maken we maar heel minimaal gebruik van deze rechten.

 

Onze add-on leest de URL die je bezoekt uit om te kunnen herkennen of je bij een aangesloten winkel bent. Vervolgens kun je er zelf voor kiezen om Naturefund te activeren. Dat is dus het ‘lezen’ wat wordt vermeld. Daarnaast lichten we in de Google zoekresultaten partner sites uit zodat jij makkelijk herkent waar jouw aankoop iets bijdraagt aan natuurherstel. En daar hebben we de rechten voor ‘wijzigen’ nodig inderdaad.

 

Voor de rest van de tijd is onze extensie 100% inactief. Jouw browser heeft ons daar ook uitgebreid op gekeurd voordat onze add-on werd toegelaten. Het doel van de browser add-on van Naturefund is namelijk ook om je browser te vergroenen. Niet meer en niet minder.

Nee. We slaan bewust geen persoonlijke gegevens op. Ook niet wanneer je Naturefund geactiveerd hebt. Zo borgen we je privacy. Als gevolg hiervan kunnen we je geen inzicht geven in de impact van jouw aankopen. Ieder voordeel heeft zijn nadeel inderdaad. Of andersom natuurlijk. Wil je meer lezen over hoe we jouw privacy borgen? Check ons privacybeleid.

Het geld wordt geïnvesteerd in fondsen en stichtingen die zich inzetten voor de natuur, waaronder Justdiggit, Trees for All, Rainforest Trust en Het idealenfonds.

 

Zij planten bomen. Herstellen gedegradeerd land. Stimuleren biodiversiteit. Financieren lange termijn projecten die klimaatverandering tegengaan. Lanceren projecten die bijdragen aan een systeem waarbij mens en natuur beter in balans is. En ondersteunen lokale communities die indirect positieve impact hebben op de natuur.

De browsers Google Chrome en Microsoft Edge staan add-ons en extensies zoals die van Naturefund nog niet toe op mobiele apparaten. Totdat zij hun beleid aanpassen kunnen wij via een browser add-on jou niet groener laten winkelen. Maar gelukkig werkt het wel op computers, laptops en tablets. Daar kunnen we al een enorme impact mee maken samen.

 

En daarnaast zijn we bezig om een oplossing te ontwikkelen waarmee je ook op je mobiel op de groenste manier online kunt winkelen. Je kunt je hier inschrijven voor early access.

Dat is simpel als 1-2-3. Klik als je onze website met je computer bezoekt op een van de ‘toevoegen’ of ‘downloaden’ knoppen. Vervolgens word je doorverwezen naar de winkel van je browser waar je onze add-on kunt toevoegen.

 

Accepteer de rechten (al je gegevens op alle websites te kunnen lezen en wijzigen) die we nodig hebben om onze functies te kunnen uitvoeren. Dat kan best spannend klinken, maar je browser heeft deze rechten zelf ook en in het geval van Naturefund maken we maar heel minimaal gebruik van deze rechten.

 

Onze add-on leest de URL die je bezoekt uit om te kunnen herkennen of je bij een aangesloten winkel bent. Vervolgens kun je er zelf voor kiezen om Naturefund te activeren. Dat is dus het ‘lezen’ wat wordt vermeld. Daarnaast lichten we in de Google zoekresultaten aangesloten winkels uit zodat jij makkelijk herkent waar jouw aankoop iets bijdraagt aan natuurherstel. En daar hebben we de rechten voor ‘wijzigen’ nodig inderdaad.

 

Vanaf hier land je in een korte uitleg hoe de add-on werkt en kun je gelijk gaan bijdragen  aan een betere wereld terwijl je winkelt.

Naturefund is ontwikkeld zonder externe investeerders. Want Naturefund moet een missiegedreven organisatie blijven waar impact boven winst wordt verkozen. Om die reden hebben de oprichters zelf de ontwikkeling bekostigd. Om de investering behapbaar te houden is er gekozen om te starten met Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla Firefox.

 

De komende periode gaan we stapsgewijs meer browsers ondersteunen. Nog even geduld dus! 

Minimaal 50% van iedere euro gaat naar onze vier vaste partners: Justdiggit, Trees for All, Rainforest Trust en Het idealenfonds.

 

De overige 25% gunnen we het eerste jaar aan andere erkende stichtingen (waar we nu gesprekken mee voeren) die in ruil voor een deel van onze inkomsten – welke zij omzetten in impact –  willen helpen bij de promotie van Naturefund. Als we hiervoor niet de volledige 25% gebruiken, investeren we het restant uiteraard bij onze vaste partners.

 

Als Naturefund steward-owned wordt (dat zetten we in gang als we drie maanden op rij €100.000 omzet hebben gerealiseerd) willen we gelijktijdig een externe impact board samenstellen met daarin onder andere een ecoloog. Zij gaan ons dan adviseren hoe we de inkomsten uit Naturefund optimaal kunnen inzetten voor een blije en gezonde planeet.

Daar betalen we de rekeningen mee om Naturefund mogelijk te maken: de hosting, licenties van onze software, de accountant en de benodigde investeringen in marketing zodat iedereen Naturefund leert kennen.

 

Zodra het uit kan zullen we onszelf een salaris gaan uitkeren (de maximale hoogte hiervan gaat worden ingeperkt zodra we steward-owned worden) en als we echt succesvol zijn gaan we de ondernemers en oprichters achter Naturefund belonen. 19% reserveren we dan voor de operatie, 6% wordt beschikbaar gesteld voor winstuitkering, waarvan 1/3 naar onze ANBI aandeelhouder Stichting The Present Movement gaat. Ook wordt de winstuitkering voor de oprichters gelimiteerd. Dit gaan we uitwerken en vastleggen zodra we steward-owned worden.

Voorlopig verdienen we er zelf niks aan. 75% van iedere verdiende euro investeren we direct in natuurherstel. De overige 25% gebruiken we voor de operatie. De komende maanden gebruiken we die 25% volledig om onze kosten te dekken en te kunnen investeren in zichtbaarheid.

 

Zodra Naturefund groot genoeg is gaan we onszelf een salaris uitkeren. De maximale hoogte daarvan gaan we contractueel vastleggen als we steward-owned worden. En als Naturefund echt een succes wordt en er geld overblijft, dan kan ons ondernemerschap nog beloond worden met winstuitkering. De ondernemers achter Naturefund hebben dan samen recht op maximaal 4% van iedere verdiende euro. En ook hier komt een limiet op, die wordt uitgewerkt en vastgelegd zodra we steward-owned worden. Na het bereiken van die limiet vervalt al het recht op winstuitkering.

Een browser is wat je gebruikt om websites te bezoeken. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari of Mozilla Firefox en Opera zijn hier voorbeelden van.

Nee. Onze extensie herkent lokaal of de URL die actief is in je browser matcht met een URL uit onze database van aangesloten winkels sites. Als dat het geval is wordt de pop-up getoond. Als je Naturefund activeert registreren we tijdens dat websitebezoek welke pagina’s er worden bezocht. Dit doen we om je na je aankoop een melding te kunnen geven dat jouw aankoop bijdraagt aan natuurherstel, zonder dat we daarvoor jouw persoonlijke gegevens kunnen inzien of opslaan.

 

Van websites die je bezoekt waar je Naturefund niet activeert of de pop-up niet wordt getoond, wordt helemaal niks geregistreerd. Jij bent zelf te allen tijde volledig in controle dus.

Nadat je via onze browser add-on Naturefund hebt geactiveerd krijg je na de aankoop een melding dat het is gelukt. En je ziet welk percentage van je aankoop wordt geïnvesteerd in natuurherstel. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw aankoop heeft bijgedragen aan een betere wereld.

Dat verschilt per winkel en de exacte commissie per winkel kun je simpel inzien als je onze handige add-on hebt toegevoegd aan je browser. Gemiddeld genomen is de commissie rond de 6% van je aankoopbedrag. Dat kan dus al behoorlijk oplopen. Stel dat je €100 euro uitgeeft levert dat meestal dus zo’n €6 op voor de natuur. Dat is al meer dan 1 boom!

Gemiddeld betalen aangesloten winkels 60 tot 90 dagen na je aankoop de vergoeding aan ons uit. Dit heeft te maken met het goedkeuringsproces dat zij hanteren. En met het feit dat producten soms geretourneerd worden en dan de vergoeding wordt aangepast of komt te vervallen. Zodra wij het geld hebben ontvangen wordt het binnen een maand overgemaakt aan onze partners in natuurherstel.

Net zoals altijd krijg jij je geld terug van de winkel. En de winkel laat de gereserveerde vergoeding vervallen. Niks aan het handje dus.

Dat kan niet. En de reden is simpel. Wij willen geen persoonlijke gegevens van jou hoeven opslaan. Privacy vinden wij enorm belangrijk. Daarom hebben wij geen interesse om te zien wat je koopt, wat je bekijkt, hoeveel je uitgeeft of wanneer je dat doet. Doordat we deze gegevens niet opslaan kunnen we niet berekenen wat de impact per persoon is. Zoals het aantal bomen dat er is geplant van jouw aankopen. Of hoeveel projecten er zijn gesteund.

 

Dit kunnen we wel in kaart brengen voor onze gehele community. Over onze gezamenlijke impact rapporteren we minimaal 1 keer per kwartaal op deze pagina. En via onze browser add-on zie je bij iedere aangesloten winkel die je bezoekt in de pop-up automatisch hoeveel procent vergoeding er wordt uitgekeerd.

Ervan uitgaande dat je onze add-on hebt toegevoegd aan je browser zijn er twee mogelijke oorzaken. Of je hebt een adblocker aan staan. Deze blokkeert de pop-up van onze add-on helaas. Om gebruik te maken van Naturefund moet je dus je adblocker uitzetten.

 

De tweede mogelijke oorzaak is dat Naturefund nog geactiveerd is voor de winkel die je bezoekt. Dit kun je makkelijk testen door de website van een andere aangesloten winkel te bezoeken die je de laatste 24 uur niet bezocht hebt. Als hier de pop-up wel toont heb je het probleem gevonden. Als de pop-up hier ook niet verschijnt is er waarschijnlijk een adblocker geïnstalleerd in je browser.

Uiteraard heeft Ecosia – de duurzame concurrent van Google – hier een veel beter antwoord op dan wij kunnen schrijven. We helpen je graag op weg. Klik op deze link die opent in een nieuwe tab en vind het meest recente stappenplan om je adblocker te deactiveren in de zoekresultaten van Ecosia.

Dan kun je met drie klikken Naturefund simpel weer verwijderen uit je browser. Klik op je puzzelstukje rechtsboven in je browserbalk. Zoek Naturefund op. Klik op de drie puntjes en kies voor ‘verwijderen’. Omdat je voor Naturefund geen account nodig hebt, hoef je verder niks meer te verwijderen of je af te melden.

Steward-ownership is een bedrijfsstructuur waarbij de missie van een bedrijf beschermd wordt. En aandeelhouders dienend aan de missie van het bedrijf worden in plaats van andersom.

 

Onze oprichters willen Naturefund steward-owned maken omdat hun primaire doel is om iets te bouwen dat bijdraagt aan een betere wereld. Iets dat helpt tegen klimaatverandering. En iets dat helpt voor systeemverandering. Eerlijk beloond worden voor het ondernemerschap is daardoor niet uitgesloten maar wel ondergeschikt aan de missie. Zo kan Naturefund niet zomaar worden verkocht aan een grote investeerder. En wordt Naturefund – nadat de oprichters eerlijk beloond zijn voor de investeringen en het ondernemerschap – 100% eigendom van stichtingen en fondsen die zich inzetten voor het klimaat en de natuur.

The Present is erkende stichting met ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) die als missie heeft om sociaal ondernemen weer normaal ondernemen te maken. The Present verbindt en activeert daarom ondernemers om bestaande maatschappelijke initiatieven te ondersteunen en eigen maatschappelijke projecten en programma’s te ontwikkelen. Allemaal ter bevordering van sociale gelijkheid, ecologisch herstel en mentale weerbaarheid.

join de beweging die
groener online winkelt

nog even geduld

Naturefund is nog niet beschikbaar voor Safari. Laat je emailadres achter en we pingen je als het zover is.